Rödvinsmarinerad lammstek
1 lammstek med ben, ca 2 1/2 kg
MARINAD:
1/2 flaska (375 ml) rödvin
1 dl olja
4-5 krossade vitlöksklyftor
1 tsk grovmald svartpeppar
2 msk honung
2 tsk salt
SÅS:
ca 4 dl sky + ev vatten
2 – 3 msk rödvin
1 dl hackade örter t ex timjan, oregano
2 tsk salt
1 krm svartpeppar
3 msk maizenaredning för mörka såser
Putsa lammsteken och lägg den i en dubbla plastpåsae.
Blanda samman ingredienserna till marinaden,
förutom saltet och häll den över steken.
Tillslut påsen och lägg steken i kylskåpet i 4-6 tim.
Ta upp steken och lägg den i en långpanna.
Stick i en köttermometer,
se till att spetsen kommer i den köttigaste delen.
Salta.
Sätt steken i nedre delen av ugnen i 175°C,
ca 2 tim eller tills köttermometern visar 70°C.
Ös steken med marinaden efter ungefär halva tillagningstiden.
Ta ut köttet och låt det vila under aluminiumfolie ca 15 min.
Sila skyn och låt den koka upp i en kastrull.
Tillsätt rödvin, hackade örter, salt och peppar och red med
maizenaredning.
Skär steken i tunna skivor och servera den med sås och rotfruktspaj.


Senaste inläggen
- Örtstekta lammkotletter med halloumiost och rösti.
- Vitlöksspäckad lammstek
- Trollkarlens lammpaket
- Timjanstekt lamm
- Salvia- och timjankryddad lammstek